MAKARON ZE SZPINAKIEM I GORGONZOLĄ - świderki

Pyszny makaron z szpinakiem i serem gorgonzola

Składniki:

  • ok. 250 g makaronu AVELLINI - świderki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 200 g szpinaku
  • 3 łyżki masła
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 150 g sera gorgonzola
  • sól i pieprz do smaku

To doskonały, szybki posiłek, w sam raz na obiad lub ciepłą kolację po pracy lub wizytę niespodziewanych gości.


Przygotowanie:

  • Makaron ugotować al dente, zgodnie z informacją na opakowaniu.
  • Na patelni na oliwie z oliwek zeszklić przeciśnięty czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Na patelnię wrzucić pokrojony szpinak oraz masło. Dusić szpinak przez około 2-3 minuty.
  • Wlać śmietankę oraz wsypać więcej niż połowę delikatnie rozdrobionego sera gorgonzola – wszystkie składniki wymieszać oraz doprawić wg własnego uznania solą oraz pieprzem.
  • Na patelnię wsypać wcześniej ugotowany makaron, wszystko wymieszać, posypać resztą sera gorgonzola oraz udekorować listkami świeżej bazylii lub szpinaku.
Następny przepis