Firma Fabryka Makaronu Sp. z o.o. powstała w 2015 roku, jednakże w branży spożywczej działamy od 1998 r.

Mamy świadomość, że kilka milionów ludzi w Polsce od lat przywiązuje bardzo dużą wagę do jakości kupowanych i spożywanych produktów, a zasady zdrowego żywienia na dobre zadomowiły się w codziennym życiu. Stale rośnie liczba osób, które chcą się odżywiać prawidłowo i które zmieniają swoje nawyki żywieniowe w momencie, w którym okazuje się, że w rodzinie pojawia się jakiś problem zdrowotny. Tak było i u nas.
Pomysł na rozwój naszej firmy ukształtowała potrzeba zmiany rodzinnych nawyków żywieniowych, na skutek zdiagnozowania w naszej rodzinie tzw. nietolerancji na gluten. Okazało się, że odpowiednia dieta eliminacyjna, wykluczająca z diety produkty zawierające gluten doprowadziła do poprawy stanu naszego zdrowia i samopoczucia. Sam gluten, czyli białko zawarte w zbożach takich jak: pszenica, żyto, jęczmień i owies szkodzi nie tylko osobom ze zdiagnozowaną celiakią i alergią I stopnia, ale znacznie szerszej, jak pokazują ostatnie badania populacji (ok. 6% populacji).
Najczęstsze, niepożądane objawy nietolerancji na gluten to m.in.: bóle brzucha, wysypki, bóle głowy, ciągłe zmęczenie, wzdęcia. Powstawaniu tych objawów zapobiega zbilansowana dieta wykluczająca gluten oraz bogata w składniki odżywcze.
Znając trudności z przygotowywaniem ciekawych i smacznych posiłków bezglutenowych uruchomiliśmy zakład produkcyjny ze specjalistyczną linią technologiczną do produkcji zdrowego makaronu, którego skład bazuje głównie na mące ryżowej i kukurydzianej. Stworzyliśmy nową markę wysokiej jakości makaronów o nazwie AVELLINI, które powstają na bazie naszych specjalnie przygotowanych receptur. Doświadczenie naszej kadry, które było zdobywane przez lata pozwala nam sprostać oczekiwaniom naszych Klientów – pracujemy nad tym, aby nasi Klienci otrzymali produkt marki Premium o najwyższej jakości, z najlepszych dostępnych produktów.